Οι φυλές του Κυπριακού

image

Ενώ προχωρούν οι διαπραγματεύσεις και ενώ λίγα διαρρέουν για τις εξελίξεις βλέπω ήδη ότι πολλοί έχουν αποφασίσει τι θέλουν και άνετα θα πήγαιναν αύριο να πάρουν θέση σε δημοψήφισμα.

Είναι πολλές οι φυλές του Κυπριακού και πιο κάτω θα παραθέσω αυτές που υπάρχουν στον περίγυρο μου.

Οι “Πάλι με χρόνια και καιρούς….”

Αυτοί είναι διαβασμένοι και υπομονετικοί. Έχουν μελετήσει τις ιστορικές περιόδους και είναι βέβαιοι ότι 40 χρόνια κατοχής είναι λίγα αφού την προηγούμενη φορά περιμέναμε 300 χρόνια. Αυτοί πιστεύουν ότι ο χρόνος έχει παγώσει στα κατεχόμενα και μας περιμένει να ετοιμαστούμε για επανάσταση. Δεν αυξάνεται ο πληθυσμός, δεν εκτελούνται έργα, δεν κτίζονται σπίτια δεν υπάρχει καμιά ανάπτυξη ούτε αλλαγή. Σίγουρα αυτοί δεν έχουν επισκεφτεί ούτε μια φορά τα κατεχόμενα μετά την εισβολή.

Οι “Καλοπροαίρετοι φυσιογνωμιστές”

Σε αυτή τη φυλή ανήκει ένα μεγάλο μέρος του περίγυρου μου. Είναι αυτοί που θα βιαστούν να σου πουν για κάποιον επειδή είναι ευγενικός και χαμογελαστός “Καλός άνθρωπος” και πάντα θέλω να τους ρωτήσω “Που το ξέρεις;” Αυτοί που ξέρω από αυτή τη φυλή έπεσαν θύματα στην απάτη των αξιογράφων ή αγόρασαν χωράφια στη Βουλγαρία. Αυτοί συμπαθούν πολύ τον Ακκιντζί και άνετα αν ήταν Χριστιανός θα του έδιναν το παιδί τους να το βαφτίσει για να γινούν κουμπάροι και κάθε Κυριακή θα οργάνωναν μαζώξεις για σούβλα.

Οι “Inside information”

Αυτοί θα σου πουν αμέσως “Φίλε μου το Κυπριακό εν λυμένο”. Συνήθως έχουν ένα φίλο δημοσιογράφο ή πολιτικό και ξέρουν τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Είναι αυτοί που αγόρασαν το 1997 μετοχές με ιδιωτική τοποθέτηση. Δεν σηκώνουν πολλές συζητήσεις και θεωρούν ότι η δική τους απόφαση δεν έχει καμιά σημασία. Οι δυνατοί της γης θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν για μας.

Οι “Καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος”

Αυτοί δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στους Τούρκους. Πιστεύουν ότι δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε γιατί οι Τούρκοι δε θα τηρήσουν καμιά συμφωνία και ο απότερος τους σκοπός είναι να κατακτήσουν ολόκληρη την Κύπρο. Δε θέλουν κανένα πάρε δώσε και συνήθως το χόμπι τους είναι η σκοποβολή. Έχουν 4-5 αεροβόλα στο σπίτι και σημαδεύουν τους στρούθους.

Οι “Παραδόπιστοι”

Αυτοί είναι οι υπέρμαχοι της ανάπτυξης. Αυτοί με τη λύση βλέπουν δουλειές, επιχειρήσεις, επενδύσεις και πωλήσεις. Είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν πολλά για να ζήσουν το μεγάλο μπαμ της οικονομίας. Από το Κυπριακό το μόνο που τους ενδιαφέρει και μελετούν είναι η πορεία των τιμών των ακινήτων μετά τη λύση. Αυτή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση τους. Αυτοί επειδή οι απόψεις διίστανται για τις τιμές είναι πολύ προβληματισμένοι. Ειδικά αυτοί που έχουν περιουσίες και στις δύο πλευρές.

Οι “Γκαζάκηδες”

Αυτοί έχουν μελετήσει τα γεωστρατηγικά συμφέροντα που απορρέουν από το πέρασμα του αγωγού των αερίων από την Τουρκία. Είναι σίγουροι ότι η Τουρκία θα κάνει πολλές υποχωρήσεις στο Κυπριακό προκειμένου να περάσουν τα αέρια μας από εκεί. Είναι αισιόδοξοι και ο μόνος τους προβληματισμός είναι αν μια μέρα η Τουρκία κλείσει την στρόφιγγα, όμως επειδή το αέριο θα το στέλνουν Αμερικάνικες εταιρίες εκεί, η ανησυχία τους διασκεδάζεται. Ήδη έχουν κάνει τις απαραίτητες μετατροπές στα αυτοκίνητα τους και λειτουργούν με γκάζι.

Οι “Αφοπλιστικοί”

Αυτοί σε μια συζήτηση δεν έχουν καμιά απάντηση. Έχουν όμως έτοιμες ερωτήσεις τις οποίες θα απαντούσες μόνο αν καθόσουν δίπλα στον Μαυρογιάννη στις διαπραγματεύσεις. Η πιο συνηθισμένη “Και ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις;” η δεύτερη “Και όλους αυτούς τους κυβερνητικούς που θα προκύψουν ποιός θα τους πληρώνει; Η επόμενη “Αν σταματήσει η Τουρκία να δίνει 1δις στους Τουρκοκύπριους κάθε χρόνο ποιός θα τους συντηρεί;” Μετά “Αν οι έπικοι φύγουν από τα σπίτια μας που θα πάνε να μείνουν;”, “Αν δεν περάσουν οι Τουρκοκυπριακές τράπεζες τα στρες τεστ ποιός θα τις ανακεφαλαιώσει;”. Ακούς αυτές τις ερωτήσεις, δεν ξέρεις τι να απαντήσεις και κάπου εκεί τελειώνει η συζήτηση.

Οι “Τοιχολάγνοι”

Αυτοί θεωρούν την πιο σοφή λύση το κτίσιμο ενός τοίχου κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής. Μόνο έτσι θα διατηρήσουμε αυτά που μας απέμειναν και δε θα χάσουμε κι’άλλα. Είναι πολύ ευχαριστημένοι με την υπάρχουσα κατάσταση που θέλουν να τη διαιωνίσουν. Θα σου πουν “Τζινοι ποτζιεί τζαι εμείς ποδά”. Είναι αυτοί που ακόμα και στο σπίτι τους έχουν κτίσει τοίχους 3 μέτρα για περίφραξη με τη δικαιολογία ότι θα βάλουν καλάθι του μπάσκετ. Λατρεύουν τα τείχη, συνήθως πίνουν τον καφέ τους πάνω που το τοισιό και όνειρο τους είναι να επισκεφτούν το Σινικό Τοίχος. Ευχαρίστως θα έκτιζαν οι ίδιοι ένα κομμάτι αυτού του τοίχους.

Τέλος οι “Οι υπεραισιόδοξοι”

Αυτοί πιστεύουν ότι όλα θα πάνε καλά γιατί ΕΤΣΙ. Είναι από τη φύση τους αισιόδοξοι και πάντα βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα μετά από τόσα χρόνια να επανενωθεί το νησί γιατί…. ΕΤΣΙ. Είδαν το σχέδιο λύσης; Όχι αλλά έχουν ένα ευσεβή πόθο. Είναι αυτοί που αγόραζαν μετοχές της Λαϊκής όταν όλοι έλεγαν ότι θα κλείσει. Γιατί; Γιατί ΕΤΣΙ αποκλείεται να κλείσει μια τράπεζα. Είναι αυτοί που κάθε φορά που ξεκινούν να πάνε για ψάρεμα είναι σίγουροι ότι θα πιάσουν ένα ορφό 5 κιλά ενώ το μεγαλύτερο ψάρι που έπιασαν στη ζωή τους ήταν 150γρ. Μάλλον σε αυτή τη κατηγορία ανήκω και εγώ.

Ένα είναι το σίγουρο. Επειδή αυτές οι διαπραγματεύσεις δε θα διαρκέσουν για πάντα κάποιοι από αυτούς θα δικαιωθούν, κάποιοι στην πορεία θα αλλάξουν φυλή και το μόνο που εύχομαι είναι να σεβαστεί η κάθε φυλή την απόφαση της πλειοψηφίας.

 

 

One thought on “Οι φυλές του Κυπριακού

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s