Συνομιλίες και λειτουργίες στη χώρα των θαυμάτων

20140419-124823.jpg

Ακούω αυτές τις μέρες όσους αντιδρούν στις συνομιλίες και στις λειτουργίες. Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι λύση είναι μόνο η επαναφορά στην προ εισβολής εποχή και αυτοί που δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη σε όσους αποφασίζουν και σε όσους κατοικούν εδώ.

Καταλαβαίνω την ανησυχία τους και αναρωτιέμαι αν αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να πορευτούμε. Με μια Κυπριακή Δημοκρατία δική μας Ελληνική και “ενιαία”. Μια Κυπριακή Δημοκρατία που δε θα ρισκάρει να την καταβροχθίσει η πεινασμένη για επέκταση Τουρκία. Μια Κυπριακή Δημοκρατία ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενταγμένη σε μια παντοδύναμη οικογένεια έτοιμη να την υπερασπιστεί στα δύσκολα, όποια και να είναι αυτά οικονομικά η κυριαρχικά.

Μια Κυπριακή Δημοκρατία που με την εξόρυξη των αερίων της δε θα έχει ανάγκη κανένα. Θα λύσει όλα τα οικονομικά της προβλήματα και θα μετατραπεί σε ένα πριγκιπάτο στο οποίο οι πλούσιοι κάτοικοι του θα εξηγούν στους απογόνους τους ότι έχουν καταγωγή και από το άλλο μισό νησί, το οποίο έχουν κατακτήσει μετά από πόλεμο οι Τούρκοι και έχουν φέρει έποικους από τα βάθη της Ανατολής να το κατοικήσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους.

Σε αυτό το άλλο μισό νησί υπάρχει ένα ψευδοκράτος, με ψευδοπροθυπουργό, ψευδοϋπουργούς, ψευδοκατοίκους, ψευδοτουρίστες, ψευδοπανεπιστήμια, ψευδοκαζίνο, ψευδοαεροδρόμια, ψευδοστρατό, ψευδοεπαύλεις και ψευδοξενοδοχεία κτισμένα στις πραγματικές μας περιουσίες και μπροστά από τις πραγματικές και πραγματικά υπέροχες παραλίες μας. Υπάρχουν επίσης πραγματικές ερειπωμένες εκκλησίες, με πραγματικά και κατεστραμμένα νεκροταφεία, με πραγματικές πόλεις φαντάσματα και πραγματικές αναμνήσεις ενός ευτυχισμένου παρελθόντος.

Αυτοί είναι βέβαιοι για την βλακεία των κατοίκων αυτού του τόπου. Είναι βέβαιοι ότι οι εχθροπραξίες μετά την λύση θα δώσουν ξανά αφορμή στην Τουρκία και τον στρατό της να έρθει να τελειώσει το έργο που άφησε ημιτελές το 1974. Πόσο όμως εμπιστεύονται την Τουρκία κάτω από τις σημερινές συνθήκες;

Καταλαβαίνω και αυτούς που δίνουν μια ευκαιρία στην επανένωση του νησιού. Που πιστεύουν ότι με τις συνομιλίες και τις λειτουργίες μπορεί αυτός ο λαός να βρει μια λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Σίγουρα δε θα είναι δίκαιη γιατί ρεαλιστικά δε μπορούμε να επιστρέψουμε στα παλιά δεδομένα.
Αυτοί πιστεύουν ότι ο λαός είναι έξυπνος, έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και έχει βάλει μυαλό. Θα διαχειριστεί σωστά τη λύση και θα εργαστεί δημιουργικά για να μετατρέψει το νησί σε παράδεισο.
Θα εκμεταλλευτεί τον πλούτο που έχει για την ευημερία όλων των κατοίκων, για βελτίωση του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου του, έτσι ώστε να ζήσουν ευτυχισμένοι μαζί με τα παιδιά τους σε αυτή τη μια σταλιά τόπο.
Δε θα αφήσει τα ξένα συμφέροντα να σταθούν εμπόδιο σε αυτή την ειρηνική διαβίωση και ενωμένοι θα υπερασπιστούν τον φυσικό και ορυκτό πλούτο του νησιού.

Πιστεύουν ότι ήμαστε αρκετά έξυπνοι και πολιτισμένοι ώστε να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα των άλλων. Τις συνήθειες, τη θρησκεία, την καταγωγή, τα ήθη και τα έθιμα τους. Είναι βέβαιοι ότι ο φανατισμός δεν οδηγεί παρά μόνο σε δυσάρεστες καταστάσεις, πόνο και δυστυχία. Ζούμε σε ένα κόσμο που εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και επιβάλλεται να δούμε μπροστά. Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι, που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο του παρελθόντος.
Είμαι βέβαιος όμως ότι αν δεν προσπαθήσουμε να επανενώσουμε τον τόπο μας, τα προβλήματα και το μίσος θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμα. Αυτή η μιζέρια δε θα ξεπεραστεί σύντομα. Οι νέοι θα συνεχίσουν να φεύγουν για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό ή δε θα επιστρέφουν όταν φεύγουν για σπουδές και δε θα έχουμε απλά ένα μοιρασμένο νησί θα έχουμε και πολλές μοιρασμένες οικογένειες. Θα έρθει η στιγμή που οι ψευδοκάτοικοι του ψευδοκράτους θα είναι περισσότεροι από τους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα μπορούν να εγκατασταθούν στη Κυπριακή Δημοκρατία, θα απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα και δε θα έχουν καμιά διάθεση και κανένα λόγο να αλλάξουν τα τετελεσμένα.
Θα περιμένω να διαβάσω τους όρους της λύσης αυτή τη φορά. Δε θα βιαστώ για συμπεράσματα και δε θα προκαταλάβω το αποτέλεσμα.
Δε θα με φανατίσει κανένας που προσβλέπει σε προσωπικά συμφέροντα, δε θα αποκαλέσω κανέναν προδότη και κανέναν πατριώτη. Θα σεβαστώ όλες τις απόψεις γιατί είμαι βέβαιος ότι όλοι αγαπούν τον τόπο τους. Δεν εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τους άλλους αυτό είναι το πρόβλημα. Έχουν χάσει την πίστη στις ικανότητες και στις δυνατότητες των ιδίων και των άλλων και τρομάζουν στη θέαση του χειρότερου τους εαυτού.
Θα περιμένω… Αυτή η χώρα μπορεί να κάνει θαύματα!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s