Ανησυχητική επανάληψη

Αυτές τις μέρες διάβαζα το βιβλίο του πρώην υπαρχηγού της αστυνομίας Θεοφάνη Δημητρίου “ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ Άγνωστες ιστορικές πτυχές 1960-1978”
Πολλά γεγονότα της τότε εποχής μοιάζουν τόσο σημερινά. Δε θα αναφερθώ σε ονόματα, δε με ενδιαφέρουν γιατί σχεδόν όλοι έχουν πεθάνει. Με τρομάζει η επανάληψη γεγονότων, αντίληψης, νοοτροπίας και σκέψης. Βλέπω το μέλλον και ανησυχώ. Αισθάνομαι ότι θα ξαναζήσουμε το Déjà vu αν δεν προσέξουμε αυτές τις κρίσιμες ώρες. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται και οι αμαθείς και βλάκες πέφτουν στις ίδιες παγίδες και επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη.

Μαθαίνω για τις δολοφονίες κάποιων οδηγών ταξί με ηθικό αυτουργό κάποιον διεφθαρμένο παραδόπιστο αστυνομικό των τότε μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος παρείχε προστασία στα μπουρδέλα της τότε εποχής και ήταν πράκτορας ξένων μυστικών υπηρεσιών σε εντεταλμένη υπηρεσία να διχάσει, να τρομάξει και να γονατίσει το λαό. Αυτός ήξερε πολλά για τους τότε υπουργούς, για φιλόδοξους αγωνιστές που καραδοκούσαν για τα ύψιστα πολιτικά αξιώματα και αντί να τον δικάσουν όταν κατάλαβαν το ρόλο του και παραδέχτηκε τα πάντα, αποφάσισαν λανθασμένα (όπως είπε ο τότε υπουργός) να μην τον ανακρίνουν, να μην τον φυλακίσουν αλλά να τον αναγκάσουν σε παραίτηση και μετανάστευση στην Αγγλία. Ουδείς γνωρίζει αν πήρε αποζημίωση!

Μεγάλη εντύπωση μου κάνει η ατιμωρησία που επικρατούσε την περίοδο εκείνη και η ολιγωρία της αστυνομίας και της κυβέρνησης, λόγω των συγκρουόμενων συμφερόντων των υψηλόβαθμων στελεχών της να ελέγξει τα παλικάρια που εκμεταλλεύτηκαν την προσφορά τους στην ΕΟΚΑ και την αγάπη του κόσμου.

Επίσης το όνειρο της Ένωσης με την Ελλάδα ήταν το πιο δυνατό άλλοθι για όποιον ήθελε να παρασύρει τα πλήθη προς ίδιον όφελος και να τα στρέψει ενάντια στην τότε κυβέρνηση για να πλήξει την αξιοπιστία της και τη σταθερότητα στο νησί. Πατριώτες αφελείς, ιδεολόγοι, παραπλανημένοι, ρομαντικοί, άθελα τους εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ξένων που οργάνωναν και ορεύονταν να καταβροχθίσουν αυτή τη μια σταλιά τόπο με την τόσο μεγάλης σημασίας στρατηγική γεωγραφική θέση. Τότε δεν είχαν ιδέα για πετρέλαια, αέρια και αγωγούς πιστεύω.

Ανεξιχνίαστοι φόνοι που η αστυνομία προσπερνούσε με μεγάλη ευκολία και ο κόσμος ποτέ δεν έψαξε το γιατί ούτε διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι όλα περνούσαν στο ντούκου.
Κλέφτες και φονιάδες ήταν σίγουροι ότι αν βοηθούσαν να ανελιχτεί “ο δικός τους άνθρωπος” θα αλώνιζαν ανενόχλητοι στο νησί και θα πλούτιζαν σε χρόνο ρεκόρ.

Ο αντικαταστάτης του τότε υπουργού εσωτερικών ήταν ο εκλεκτός του Ηγούμενου Κύκκου. Θρησκεία και πολιτική ήταν συγκοινωνούντα δοχεία.

Φιλόδοξοι πολιτικοί, ιδιοκτήτες εφημερίδων και περιοδικών καθοδηγούσαν την κοινή γνώμη, διέδιδαν φήμες, έσπερναν τη διχόνοια και όνειρο τους ήταν τα κρατικά αξιώματα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ακόμα και στις χειρότερες συγκυρίες.

Πολλές συνομωσίες, απόπειρες δολοφονιών για εξόντωση μαρτύρων, ανακρίσεις και παρακολουθήσεις. Πάντα όμως οι επικεφαλίδες στις εφημερίδες οι ίδιες “Οι αστυνομικές ανακρίσεις δεν απέδωσαν αποτελέσματα” γιατί πάντα σκόνταφταν σε άτομα που ήταν υπεράνω του νόμου σε πολύ ψηλά πόστα με μεγάλη επιρροή. Επίσης πολλές υποθέσεις έκλειναν “δια λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Μια ηγεσία που στην προσπάθεια της να τα έχει με όλους καλά όριζε επιτροπές που αποφάσιζαν για διορισμούς και μεταθέσεις κρατικών αξιωματούχων που στη συνέχεια έσκαβε ο ένας τον λάκκο του άλλου.
Διαβάζω ότι ο τότε ηγέτης δήλωνε ότι ουδέποτε θα επιτρέψει να του υποδείξουν άλλοι τι πρέπει να πράττει και ποιούς πρέπει να εμπιστεύεται. Ερασιτέχνες τοποθετούνταν σε θέσεις κλειδιά απλά και μόνον για να εξυπηρετούν τα εφήμερα συμφέροντα με ρόλους που άλλαζαν κατά το δοκούν και με αυτοσχεδιασμούς που οδηγούσαν στα χειρότερα αποτελέσματα. Αυτά τα εκμεταλλεύονταν σωστά οι επαγγελματίες διπλωμάτες του εξωτερικού με άριστα οργανωμένα σχέδια προς το δικό τους συμφέρον και πάντα ενάντια της Κύπρου.

Κάθε φορά που προσπαθούσα να ερμηνεύσω και να καταλάβω τη λογική των τεράστιων λαθών της τότε εποχής κατέληγα στο συμπέρασμα ότι επειδή στην πλειοψηφία του ο κόσμος ήταν αμόρφωτος, δεν είχε κριτική σκέψη και μετά από τόσα χρόνια σκλαβιάς δεν ήξερε πως να διαχειριστεί την ανεξαρτησία. Ήταν συνηθισμένος να ανήκει κάπου να καθοδηγείται και να έχει κέρδος σε όλα τα επίπεδα από την ένταξη του σε αυτό το σύνολο. Με την επικράτηση του δικού του συνόλου που κρυβόταν κάτω από τον μανδύα της ιδεολογίας θα είχε στη συνέχεια μεγάλα οφέλη και η ευημερία του καθώς και της οικογένειας του θα ήταν εξασφαλισμένη. Ο πόθος για την Ένωση με την Ελλάδα είχε σβηστεί από καιρό όμως τα οφέλη από την διάσπαση του λαού και ο αγώνας της επικράτησης των μεν ή των δε αναζωπυρωνόταν συνεχώς μέχρι τις μέρες μας. Το βόλεμα θα ακολουθούσε της επικράτησης. Ένα βόλεμα που δεν έχει καμιά σχέση με την αγάπη για την πατρίδα. Ένα βόλεμα που θα μας καταστήσει εύκολο θύμα στις ορέξεις κάποιων που βλέπουν πολύ μπροστά και αδιαφορούν για το ποιός λαός κατοικεί σε αυτό το νησί.
Είμαι σίγουρος ότι όλα τους τα σχέδια αρχίζουν με δεδομένη την τάση μας να διαχωριστούμε σε δεξιούς-αριστερούς, Αποελίστες-Ομονοιάτες, Λευκωσιάτες-Λεμεσιανούς, Μακαριακούς-Εοκαβητατζήδες, Κεντροδεξιούς-Κεντροαριστερούς, Ναιναίκους-Οπαδούς του Οχι, Πατριώτες-Προδότες, Καρογιανικούς-Παπαδοπουλικούς κλπ κλπ…
Και ακούω τους πολιτικούς αυτές τις μέρες να εξυμνούν τις αρετές του Μιτσόπουλου και να θαυμάζουν τον χαρακτήρα και το ήθος του. Αυτές οι αρετές θα έπρεπε να είναι αυτονόητες και δεδομένες για οποιονδήποτε πολιτεύεται.
Ας γράψουν ένα ανάλογο επικήδειο για τον εαυτό τους και να κάνουν κάθε προσπάθεια έτσι όταν διαβαστεί στην κηδεία τους να μη γελάσουμε. Θέλει σκληρή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια.
Ας αρχίσουμε να χωρίζουμε την κοινωνία σε ικανούς και ανίκανους, τίμιους και κλέφτες, αξιοπρεπείς και γελοίους, εργατικούς και τεμπέληδες, έξυπνους και βλάκες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, αξιόπιστους και ψεύτες. Αυτός ο διαχωρισμός μόνο θα διακόψει την εξάρτηση και ανέλιξη του κάθε μέτριου από την κομματοκρατία και την συντήρηση της διχόνοιας.
Ας ενωθούμε μια φορά να τους αιφνιδιάσουμε!
Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

20140412-141012.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s